2024.07.14. - Örs, Stella

Adó 1+1%-os rendelkezés

Adó 1+1%-os rendelkezés
Adó 1+1%-os rendelkezésIdén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb május végéig, az szja-bevallástól függetlenül is. Adó 1 százalékunk felajánlásával alapítványt, egyesületet, egyházat, kiemelt költségvetési előirányzatot támogathatunk. Ajánljuk fel az adó 1%-ot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bárki dönthet úgy idén is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén a Nemzeti Tehetség Program.

A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civilszervezetek listája megismerhető weblapunkon.

A felajánlásokra jogosult vallási közösségek listája és a kiemelt előirányzat is megismerhető a weblapon.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

- az e-SZJA webes felületen, online kitöltve vagy
- az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
- külön, az EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
- Papíralapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve,
az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
az EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
2023. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.
Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

A 2023. május 22-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 22. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

2022. január 1-jétől már nem csak a vallási közösségek, hanem a kiemelt költségvetési előirányzat (jelenleg a Nemzeti Tehetség Programnak) tett felajánlások is érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy a 2021-ben és azt követő évben technikai számra tett, formailag megfelelő nyilatkozatokat a NAV 2023-ban és utána is figyelembe veszi, mindaddig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

Rendelkezzünk adó 1 százalékról!

Közösen CSODÁKRA vagyunk képesek! Kiket ajánlunk az adó 1% felajánlásra?

- a Bohócdoktor gyermekeket támogató csapatnak,
- a Mátrix Közhasznú Alapítvány jótékonysági programjaira,
- az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő programjára,
- a Centerke Közösségi Tér segítő tevékenységére
- a Zenedoktor kórháztámogató programjára,
- a gyógyítást segítő Mesedoktor program működtetésére.

Adó 1 százalék felajánlás életmentő segítség!

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januárjától a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

Az adó 1% rendelkezés kapcsán sok hasznos információ található a Adoegyszazalek.lap.hu szakmai oldalon, ismertető felületen.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 7. § alapján vallási közösség: a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház, a bejegyzett egyház és a bevett egyház.
bohócdoktor vizit szja 1%